About – Σχετικά με το blog

Άμεση Δημοκρατία και εφικτή εφαρμογή.
Αναλυτικότερα: Άμεση Δημοκρατία και Αυτοδιαχείριση, υπαρκτά παραδείγματα και εφικτή εφαρμογή σε πολιτική, οικονομία και κοινωνική ζωή.
Direct Democracy and feasible implementation.
In detail: Direct Democracy and Self-management, existing paradigms and feasible implementation in politics, economy and social life.

Ελληνικά:
Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να προωθήσει την (Άμεση) Δημοκρατία και την εφαρμογή της σε πολιτική, οικονομία και κοινωνική ζωή, καθώς επίσης για να σταματήσει να κυριαρχεί το δόγμα του «Δε γίνεται να αλλάξουμε το σύστημα, δεν υπάρχει εναλλακτική» στο δημόσιο διάλογο.
Γι’ αυτό το λόγο αναφέρονται υπαρκτά παραδείγματα και
τρόποι αυτο-οργάνωσης/αυτοδιαχείρισης που εφαρμόζονται εδώ και τώρα και ο σκοπός είναι να πολλαπλασιαστούν, να δικτυωθούν και να εμπνεύσουν ανθρώπους να ζήσουν με τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισότιμης συνεργασίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

English:
This website was created in order to promote (Direct) Democracy and its implementation in politics, economy and social life and also to stop the doctrine of “We cannot change the system, there is no alternative” from dominating public debate.
Because of that, there are mentioned existing paradigms and ways of self-organisation/self-management which are implemented here and now and the purpose is them to be proliferated, to be networked and to inspire people to live with the values of humanism, solidarity, equality, equal cooperation, freedom and social justice.

This slideshow requires JavaScript.

2 replies on “About – Σχετικά με το blog”

Παντελή, ευχαριστώ για το σχόλιο σου στο αρχαίο και ξεχασμένο blog μου. Παρόλα αυτά, επέτρεψέ μου να κάνω ένα πολύ σοβαρό σχόλιο, που με μια πρόχειρη ανάγνωση ίσως φανεί απαράδεκτο. Δεν είναι το άμεσο πρόβλημα η εφαρμογή της οποιουδήποτε είδους δημοκρατίας. Το εκάστοτε πολιτικό μοντέλο αντανακλά το οικονομικό, και η οικονομία είναι η μητέρα της πολιτικής, όσο και αν χτυπιόμαστε προσπαθώντας να πείσουμε τους εαυτούς μας για το αντίθετο.

Κάθε προσπάθεια για αλλαγή που έχω συναντήσει στην ζωή μου, -όσες δεν ήταν αλλαγή απλά για την αλλαγή- αν δεν υποστηρίζεται απο βαθειά κατανόηση της σχέσης οικονομίας/πολιτικής, καθώς και από τουλάχιστον βασικές γνώσεις του τρέχοντος οικονομικού και πολιτικού μοντέλου, έχει, ή θα καταλήξει να έχει κενά αποτελέσματα.

Το παράδειγμα που αρέσκομαι να χρησημοποιώ είναι αυτό μιας βρύσης που τρέχει, και αντί να κλείσουμε την βρύση, θεωρόντας πως αυτό είναι αδύνατο το ρίχνουμε στο σφουγγάρισμα… Δεν ξέρω πόσο έχει νόημα να συνεχίσω.

Εν πάση περιπτώση.
Άν υποστηρίζουμε πως το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να αλλάξει, τότε πως τολμάμε να προτείνουμε πως το πολιτικό μπορεί να αλλάξει;
Ή, πως θεωρούμε πως η αλλαγή αυτή θα έχει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα;
Ας μην ξεχνάμε τον βασικό πυλώνα κάθε δημοκρατίας. Το επίπεδο μόρφωσης του πληθυσμού. προσωπικά, με τρομάζει η ιδέα της εφαρμογής της Άμεσης δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσο Έλληνα και τον μέσο άνθρωπο.

Αυτή φυσικά είναι απλώς η γνώμη που έχω καταλήξει να έχω.
Έυχομαι καλή συνέχεια στον σκοπό σου.

Like

Γεια σου “Άνθρωπος-Απάνθρωπος”.
Κι εγώ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να περιγράψεις τις σκέψεις σου πάνω στο θέμα.
Θα εξηγήσω κι εγώ γιατί διαφωνώ με αυτά που έγραψες.

Διάβασε αυτήν την ιστοσελίδα (About) όπου περιγράφω το σκοπό του blog και επισημαίνω ότι “Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να προωθήσει την (Άμεση) Δημοκρατία και την εφαρμογή της σε πολιτική, οικονομία και κοινωνική ζωή…”.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο, δηλαδή ο καπιταλισμός και να εφαρμοστεί κάποιο κοινωνικό όπως η (Άμεση) Δημοκρατία στην οικονομία, δηλαδή να πολλαπλασιαστούν οι συνεταιρισμοί ισότιμων συνεργατών και να συνδεθούν με την κοινωνία (αυτοδιαχείριση στην παραγωγή όπως πχ η ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη).
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτοδιαχείρισης (στην πράξη) στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς όπως στην Αργεντινή. Επομένως το ζητούμενο δεν είναι ανέφικτο, αλλά ρεαλιστικό.

Επίσης, η οικονομία είναι μόνο ένα κομμάτι της πολιτικής κι επομένως η πολιτική περιέχει την οικονομία, αλλά και άλλα κοινωνικά ζητήματα πχ τον πολιτισμό, την εκπαίδευση κλπ.
Για παράδειγμα στον Κοινοβουλευτισμό υπάρχει στην Κυβέρνηση υπουργός οικονομικών, δηλαδή πολιτικός που είναι αρμόδιος για να ρυθμίζει τα οικονομικά θέματα.
Επιπλέον, στην Ελβετία γίνονται τακτικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών για να αποφασίσουν πχ τον κατώτατο μισθό, καθώς και για άλλα σημαντικά κοινωνικά/πολιτικά/οικονομικά θέματα.

Να θυμίσω εδώ και τα πρόσφατα δημοψηφίσματα που έγιναν σε εμάς:
1) στη Θεσσαλονίκη το 2014 όπου από τους μισούς που ψηφίσαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 98% αποφάσισε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΑΘ)
2) το 2015 όπου το ΟΧΙ στο Μνημόνιο το αποφάσισε περίπου το 61% των πολιτών πανελλαδικά (η συμμετοχή ήταν αρκετά υψηλή: 62.5%)

Άρα, προέκυψε ότι ο λαός όταν καλείται να αποφασίσει χωρίς αντιπροσώπους έχει την τάση να παίρνει κοινωνικά συμφέρουσες αποφάσεις, δηλαδή να προστατεύει τα ίδια τα συμφέροντα του κόντρα στα ολιγαρχικά συμφέροντα της πολιτικής/οικονομικής ελίτ.
Εξάλλου, οι ίδιοι οι (αμεσο)δημοκρατικοί θεσμοί μπορούν να αποτελούν δικλείδες ασφαλείας ενάντια σε αντιπροσώπευση και οποιαδήποτε ολιγαρχία όπως γίνεται εν μέρει στην Ελβετία από τους πολίτες της.

Όμως, καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις σου για ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι επιπόλαιο, ημιμαθές και αρκετές φορές χαιρέκακο, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει προοπτική για καλύτερη παιδεία και ήθος αν οι περισσότεροι προσπαθήσουμε με το παράδειγμα της ζωής μας και με οργανωμένο τρόπο να επηρεάσουμε τις συνειδήσεις προς την κατεύθυνση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης όπως αναφέρεται σε αυτήν την ιστοσελίδα (About).
Γενικά, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας είναι αρκετά μορφωμένο και ταυτοχρόνως αρκετά εξειδικευμένο και έχει περισσότερες γνώσεις σε σχέση με τις παλιότερες γενιές και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Νέες τεχνολογίες υπάρχουν και ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, απλώς το ζητούμενο είναι η εγκυρότερη και αναλυτικότερη ενημέρωση γύρω από σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα κοινωνικά κινήματα χειραφέτησης, τα εργατικά κινήματα και οι εναλλακτικές αλληλέγγυες και κοινωνικές δομές όπως είναι η (Άμεση) Δημοκρατία και οι εφαρμογές της σε αυτο-οργανωμένους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους πχ σε κοινωνικά ιατρεία.
Τέτοια ενημέρωση παρέχει η εκπομπή Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3:
https://tinyurl.com/2yj6cxsy
Επίσης, το ζητούμενο είναι να φτιάχνουμε όσο το δυνατόν πιο απλούς, κατανοητούς και κοινού συμφέροντος νόμους, ώστε όλοι να τους καταλαβαίνουν και να τους τηρούν με προθυμία και όχι πολύπλοκους και άδικους νόμους όπως πράττει η ολιγαρχία με τα Μνημόνια της κλπ.

Τέλος, για να έχεις μια συνολική και ξεκάθαρη εικόνα για αυτά που προτείνω και για να απαντήσεις στη συνέχεια με βάση αυτήν την εικόνα μπορείς να διαβάζεις τις παρακάτω σημαντικές συλλογές κειμένων που περιέχονται στο blog αυτό όταν βρίσκεις ελεύθερο χρόνο:

Άμεση (Αδιαμεσολάβητη) Δημοκρατία και εφικτή υλοποίηση:
https://pantelicgr.wordpress.com/2013/09/08/democracy/

(Άμεση) Δημοκρατία – Επιπλέον Σύνδεσμοι με προτάσεις, υπαρκτά παραδείγματα και online εργαλεία συζήτησης και άμεσης ψηφοφορίας:
https://pantelicgr.wordpress.com/links/

Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s